Hoppa till innehållet

Forskningsprogram och organisationer bakom portalen

PLP logo
SciLifeLabs forskningsprogram för pandemisk laboratorieberedskap

SciLifeLab (Science for Life Laboratory) fick i uppdrag av regeringen att bygga upp resurser och ”capabilities” som kan användas för att möta framtida pandemier. Uppdraget innebär övergripande att stödja forskning inom infektionssjukdomar (exempelvis inom diagnostik, immunitet, och utveckling av resistens mot läkemedel), samt att bygga upp kompetens och utveckla teknologier för pandemisk beredskap (exempelvis sekvensering, genetiska analys, immunologi och hantera stora datamängder.

Forskningsprogrammet för pandemisk laboratorieberedskap startades genom ett regeringsuppdrag i december 2020. De resurser och verktyg (sk ‘capabilities’) som byggs upp inomPLP programmet skall utgöra ett komplement till de resurser för pandemisk beredskap som exempelvis myndigheter, regioner och kommuner har byggt upp. PLP programmet har ett nära samarbete med myndigheter som Folkhälsomyndigheten.

Den första ansökningsomgången inom PLP programmet gick ut i februari 2021. Åtta projekt fick anslag för från juli 2021 att börja bygga upp resurser för pandemisk beredskap. Idag stöder forskningsprogrammet ett nätverk av 21 projekt både för att bygga resurser och för teknikutveckling. Fler anlag kommer utlysas under 2023. Läs mer om PLP programmet och de resurser som byggs upp inom nätverket på pandemic preparedness resources.


KAW logo
SciLifeLab & Wallenberg National Program for Data-Driven Life Science

Biovetenskaplig forskning blir snabbt mer datadriven. När datavolymen och komplexiteten ökar exponentiellt, blir effektiv hantering av data under hela dess livscykel allt viktigare. För att komma till rätta med detta lanserade SciLifeLab och Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse programmet Data-Driven Life Science (DDLS) i Sverige. Detta program fokuserar på att rekrytera och utbilda nästa generations livsforskare samtidigt som det bygger datavetenskapliga förmågor som kommer att placera Sverige i framkanten av life science globalt. DDLS-programmet samordnas av SciLifeLab med tio svenska universitet och Naturhistoriska riksmuseet och drar nytta av 12 års finansiering från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

DDLS-programmet är uppbyggt kring fyra strategiskt fokuserade forskningar områden: Cell- och molekylärbiologi (värd av Chalmers tekniska högskola), Evolution och biologisk mångfald (värd av Uppsala universitet), Precisionsmedicin och diagnostik (värd av Karolinska Institutet), och Epidemiology and Biology of Infection (värd av Umeå universitet). Varje forskningsområde stöds av en nationell Data Science Node (DSN) vid dessa institutioner. DSN:erna kopplar samman lokala forskarsamhällen med det nationella DDLS-programmet och SciLifeLabs nätverk. Till exempel Epidemiology and Biology of Infection DSN, värd vid High-Performance Computing Center North (HPC2N) vid Umeå universitet, bidrar till Pathogens Portal Sverige. DSN är avgörande för att nå ut till forskarsamhället för Epidemiology and Biology of Infection, och för att säkerställa att deras behov förstås och prioriteras på lämpligt sätt. Du kan läsa mer om DDLS-programmet på SciLifeLabs hemsida.


Scilifelab logo
Science for Life Laboratory

SciLifeLab är ett nationellt center för molekylära biovetenskaper med fokus på forskning inom hälsa och miljö. Centret kombinerar ledande teknisk expertis med avancerat kunnande inom translationell medicin och molekylära biovetenskaper. Vårt mål är också att bygga en stark forskargruppering kring SciLifeLab genom utbildning och samverkan. SciLifeLab är en nationell resurs som drivs av Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholms universitet och Uppsala universitet. Vi samarbetar med flera andra svenska universitet.

SciLifeLab kombinerar teknisk expertis med avancerad kunskap inom translationell medicin och molekylärbiologi. Forskare från hela Sverige kan använda både de tekniker och den kunskap som finns på SciLifeLab.


SciLifeLab Data Centre logo
Scilifelab Data Centre

Biomedicinsk forskning är inte bara teknikdriven utan blir alltmer datadriven. SciLifeLab samordnar och stöder aktiviteter under hela livscykeln för data, från projektplanering, dataproduktion, dataanalys, datadelning, till publicering och återanvändning av data, där forskare är beroende av avancerad dataanalys och e-infrastruktur.

Vårt fokus är på data som härrör från användningen av SciLifeLab-infrastrukturplattformar, både för att främja forskning om att tillföra värde till data, forskning som härleder biologisk kunskap från data och infrastruktur som gör data sökbara och tillgängliga. På SciLifeLab Data Centre ser vi data som en av de mest värdefulla och långvariga produkterna i våra verksamheter. Data Centre strävar efter att data skall följa FAIR, och Open Science, hanteras enligt öppna vetenskapliga standarder och att dess långsiktiga värde för det vetenskapliga samfundet maximeras.